Hvordan velge riktig dyne til barnet ditt

En god natts søvn er avgjørende for om det blir en god dag. 
Dette gjelder både deg og barnet ditt. Her spiller dynen en viktig rolle.
 

En god dyne gir bedre søvn. Vi har laget en guide som hjelper deg å velge riktig dyne til ditt barn.

Det må du være klar over når du skal velge dyne

Å velge dyne er i det store og hele et spørsmål om temperament. Men det er et par ting du kan dra nytte av før du kjører Dankortet igjennom.

  • Hvor stor er dynen? Passer den til babyen og sengen?
  • Hvilket materiale er dynen laget av? 

Fiber, dun eller ull - hva er best?

Dyner til barn finnes oftest i fiber eller dun, men finnes nå også flere steder i ull. Det er smak og behag det du velger her, men det er selvfølgelig forskjell på materialene.

Fiberdynen er et godt og rimeligere alternativ til dyner med naturlig fyll. Fiberdyner etterligner egenskapene til dun og fjær, inkludert evnen til å isolere. I tillegg har fiberdynen den utmerkede kvaliteten at den kan vaskes og tørkes om og om igjen, uten å miste formen og uten å skade fibrene. Har du et barn med allergi kan fiberdynen derfor være en god løsning. 

Tips: Når du tørketrommeler dynen er det viktig at den tørker helt i tørketrommelen, ellers mugner den seg. Veier du dynen før og etter tørking, kan du sjekke at den er 100 % tørr. Noen få tennisballer i tørketrommelen bidrar også til at fyllet blir jevnt fordelt. 

Dundynen er den de fleste velger. Dundynen er av natur utstyrt med en virkelig god isolasjonsevne. Den har også gode ventilerende egenskaper, slik at overskuddsvarmen lett kan komme ut av dynen. Dette sikrer god temperatur under dynen. Dundynen tåler imidlertid ikke maskinvask like ofte som fiberdynen, men har bedre tørking og lufting ute. Har du en hage med klessnor er det derfor nærliggende å velge dundyne. Det finnes nesten ikke noe deiligere enn en lufttørket dyne.

Ulldynen er et godt valg hele året. Ull er et naturprodukt som har fantastiske evner til å regulere varme og absorbere fuktighet fra kroppen, slik at temperaturen under syn alltid føles behagelig. Ull regulerer både kulde og varme på et nivå som verken fiber eller dun kan holde tritt med. Enten barnet svetter eller fryser, regulerer ullen barnets kroppstemperatur. Dette er utmerkede egenskaper i et sunt sovemiljø. Ulldynen kan vaskes på ullprogram eller luftes på klessnoren i hagen. 

Se vårt utvalg av dyner til baby og junior

Når skifte fra babydyne til juniordyne?

På et tidspunkt må babydynen byttes ut med juniordynen – men når? Det enkle svaret er: Når barnet ditt kaster av seg babydynen, er det på tide å bytte til juniordyna. Så lenge babydynen sitter på er det ikke nødvendig å bytte. 

For et mer nøyaktig svar, finn målebåndet. Det er deilig å kunne trekke dynen godt opp rundt ørene uten at tærne stikker ut i den andre enden. Barn vokser i forskjellig tempo og til syvende og sist avgjør barnets høyde når babydynen ryker ut og juniordynen flytter inn. 

En babydyne måler 100 cm. i lengde og juniordyna er 140 cm. lang.

Babydynen kan typisk brukes til barnet blir høyere enn 90 cm, noe som for mange barn skjer rundt ettårsalderen. Juniordynen kan brukes til barnet har nådd ca. 120 cm. Det er selvsagt individuelt når det skjer og det er nettopp derfor det er høyde og ikke alder man skal måle. Men ofte er barn klare for voksendyna når de er 6-7 år. 

Bruk størrelsesguiden her som en tommelfingerregel når du skal velge mellom babydyne og juniordyne.

Størrelsesguide

Type

Størrelse

Høyden på barnet

Babydyne

70 x 100 cm.

Opp til 90 cm. (ca. 1 år)

Juniordyne

100 x 140 cm.

Opp til 120 cm. (6-7 år)

Voksendyne

140 x 200 cm.

Over 120 cm. 

 

Tips: Babydynen kan ofte brukes i vognen over lengre tid. Det er ikke mye plass til å sparke av dynen og den kan gjemmes godt rundt barnet. Det gir babydynen litt lengre levetid. 

Når barnet sover ute om vinteren

Mange barn sover ute i barnevognen – også om vinteren. Heldigvis kan du enkelt gjøre det i Danmark. I følge det danske helse- og legemiddeltilsynets anbefalinger det er helt trygt så lenge barnet er friskt og temperaturen ikke faller under 10 minusgrader. Vær imidlertid oppmerksom på vognens plassering, varmeisolasjon og barnets antrekk. 

Det handler mest av alt om sunn fornuft. Plasser vognen i et godt hjørne i ly for vind, regn og rimfrost. Sørg for at vognen er vind- og vanntett rundt. Pakk babyen godt inn i varme klær og en dyne som dekker hele kroppen. 

Men det viktigste rådet fra Helsetilsynet er å følge med når barnet sover ute. Spesielt små barn under 1 år er spesielt utsatt for kulde. De beveger seg mindre når de sover og reagerer ikke nødvendigvis selv hvis de begynner å fryse. 

Sjekk om barnet har det bra, ved å kjenne i nakken, hvor huden skal føles komfortabel nok.

Velg en dyne som fjerner fuktighet og holder deg varm

Naturmaterialer som ull og dun er med på å regulere kroppens temperatur – enten barnet sover inne eller ute, der været spiller inn. 

Du har sikkert prøvd å vekke badekaret i kaldsvette. Alt fester seg til kroppen og du svetter og fryser samtidig. Det er helt naturlig at kroppen slipper ut fuktighet under søvnen. Problemet oppstår hvis fuktigheten ikke kommer gjennom dynen. 

Se på materialene i hele sengen, alt fra dyne og pute til trekk, laken og nattøy. Er materialene naturlige og pustende? Det spiller ingen rolle hva vi putter barna i når de sover. Sengetøy i bomull har en langt større temperaturregulerende effekt enn for eksempel kunstige eller syntetiske materialer.

Det er spesielt viktig å tenke temperaturkontroll når du har små barn som sover mesteparten av dagen og ikke engang kan snu eller sparke av dynen. 

Små barn regulerer ikke sin egen kroppstemperatur på samme måte som større barn eller voksne. Her trenger du en temperaturregulerende dyne, som absorberer fuktighet og samtidig holder babyen tørr og varm. Du får det med naturmaterialer som ull og dun. 

Arctic & Nordisk Tekstil har mange års erfaring med dyner og forklarer at duktiliteten til dynen bestemmes av luften i dynen. Så det er først og fremst luften som holder på varmen. Jo lettere og luftigere fyllet er, jo mindre fyll trenger vi for å holde varmen. Hvis for eksempel to dyner med dunfyll er like tykke, vil den som veier minst være varmest. 

Du kan også hjelpe det gode inneklimaet i sengen på vei ved å snu dynen til side om morgenen slik at fuktigheten fra nattesvetten fordamper. Når du likevel lufter ut barnerommet, kan du bare kaste dynen opp i vinduskarmen slik at den også får litt frisk luft.  

Ifølge Arctic & Nordisk Tekstil er det lurt å la dynen fordampe før du legger opp sengen om morgenen. Dyna kan ristes og ventileres jevnlig, men helst ikke utsettes for direkte sollys – så behold trekket på når du lufter dynen i solskinn. 

Det gir bedre søvn for barnet ditt og i forlengelsen også bedre søvn for deg.

Puter til barn

Du trenger ikke tenke på pute til barnet ditt det første året. Babyen trenger bevegelsesfrihet for hodet og ellers kommer en pute i veien.  

Når du kjøper din første juniordyne kan du enkelt kjøpe en pute med den. Men inntil da sover de fleste babyer best uten pute. 

Når barnet når skolealder kan du bruke en lav voksenpute.


Skriv en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.