Søvnguide: Hvor mye bør barnet mitt sove?

God søvn er grunnleggende for ny læring, utvikling og velvære. 
Men hvordan vet jeg om barnet mitt får nok søvn?

Søvn er et gjennomgående tema i barnefamilien. Ikke minst mangel på søvn. Men hvordan vet jeg egentlig om babyen min får nok søvn?

Det spørsmålet har jeg stilt Karen Kildahl, i tillegg til å være tobarnsmor er hun også jordmor og søvnveileder ved Babyinstituttet.

Søvn er biologisk

Karen tar meg med tilbake til før elektrisitet ble oppfunnet. Den gang ble livet i økende grad styrt av rytmer og vaner. Når solen gikk ned, la vi oss. Det var ingen lys vi kunne slå på. Ingen skjermer å se på og ingen e-poster fra sjefen på. 23.

I dag er livet ofte mer ustrukturert. Vi spiser når vi vil. Vi jobber når vi vil og sover når vi vil. Mange av oss kan ikke kopiere det vi selv har vokst opp i. Men Karen, som er jordmor og søvnrådgiver, tipper at vi fortsatt er på vei tilbake til noen av de gamle dydene når det kommer til barn og søvn:

«Det kan være at vi har modernisert oss på mange måter, men hjernen trenger fortsatt fiksepunkter. 

Søvn er en biologisk mengde som i stor grad styres av din indre klokke. Sover du dårlig er det beste du kan gjøre å legge deg og stå opp til samme tid hver dag. Så den interne klokken kan følge med.

Det samme gjelder for barn."

Søvnens matematikk

Karen Kildahl er kvinnen bak Søvnens matematikk. Men hun ville definitivt protestert hvis jeg sa at hun hadde funnet opp matematikken bak søvn. For matematikken var det allerede. Karen har "bare" funnet ut av det og gitt det et navn. Og hun har også sett arbeidet i praksis, sammen med tusenvis av småbarnsfamilier, gjennom arbeidet som søvnrådgiver ved Babyinstituttet. 

Søvnmatematikk gir deg en oversikt over hvor mye søvn barnet ditt trenger i løpet av en dag og hvor mange lur du trenger for å få plass på dagtid. Skjemaet går fra 0 til 2 år.

Alder

Sovende på dagtid (antall)

Total søvn (timer)

Nyfødt

3

16-17

3 måneder

4-5

15

6 måneder

3

14

9 måneder

2

13-14

1 år

1-2

13-14

1 år

1

13-14

2 år

1

13

 

Regnestykket for søvn handler ikke bare om hvor mye barnet ditt trenger å sove. Det handler minst like mye om hvor mye våkentid barnet trenger. Søvn og våkentid får regnestykket til å gå opp.

Når vi er våkne, tar vi inn mye stimuli gjennom sansene våre. Det hele er lagret i hjernens hippocampus – eller «den lille USB-kontakten» som Karen kaller det. Når vi sover kobler vi USB-kontakten inn i datamaskinen, som behandler det vi har opplevd. Noen slettes og andre lagres på harddisken. Når USB-kontakten er renset, er vi klare til å ta en runde til. 

Det er det søvn kan gjøre. Rens ut hippocampus. Vi må for guds skyld ikke huske på alt vi opplever. Da ender vi fort opp med en overfylt USB-kontakt. 

La oss ta en 3 måneder gammel baby som eksempel. Dersom utgangspunktet er at barnet trenger 15 timers søvn i døgnet, så er det plass til 9 timers våkentid. Men hvordan ser det ut i praksis?

Karen forklarer at det kan se litt annerledes ut, men til slutt kan vi ikke jukse regnestykket for søvn. Vi trenger aritmetikken for å gå opp: 

«De aller fleste barn på 3 måneder har fått nok innspill etter halvannen time våken tid. Da må USB-kontakten bare rengjøres. 

Hvis vi deler opp de 9 timene med våken tid i biter på halvannen time hver, så må et barn på 3 måneder sove 5 lur på dagen før det legges i søvn for natten. På dagtid starter det kl 6 eller kl. 9 spiller ingen rolle. Det viktige er å få regnestykket for søvn til å gå opp, slik at barnet får både søvnen og våkentiden det trenger i løpet av en dag.

Det er der balansen og sunn søvn kommer fra.»

Sunn søvn

Når du ikke sover godt, blir du mer klumpete. Dette gjelder både barn og voksne. Alt blir uhåndterlig og da kan det være veldig kjekt med noe konkret å lene seg inn i. Frem med kalkulatoren og prøv søvnregningen.

Jeg vil innrømme at det er kontroversielt med så mye systematikk rundt barn. Det er vi ikke vant til. Barnet mitt er tross alt ikke et excel-ark. Men jeg blir fortsatt nysgjerrig når en erfaren søvnrådgiver forteller meg at det fungerer. 

Har du også blitt nysgjerrig kan du følge Karen på Instagram-profilen hennes Sunn søvn, hvor hun gir tips og triks for sunnere søvn for barn. 

Trenger du noe fint til interiøret på barnerommet kan du sjekke ut vårt sengetøy i fine, dempede farger ut.


Skriv en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.