Sensorimotorisk trening styrker barnets nevrologiske grunnlag

Sagt på hverdagsdansk er det bra for hjernen å leke med både sanser og motorikk. Få et pediatrisk ergoterapiinnspill og noen konkrete ideer for sanselek med barnet ditt her.

Så hva er det, den sansemotoriske treningen? Barneergoterapeut Ann Helene Kristensen fra Baby skritt forklarer at den tar sikte på å styrke grovmotorikken gjennom aktiviteter som stimulerer sansesystemene:

«En gang i tiden snakket folk om motorisk utvikling og sanser som to ting som var adskilte. Heldigvis er vi blitt klokere – i dag snakker vi om sansemotorisk utvikling. Det ene skjer ikke uten det andre."

Lek med sansene – med babyen din

Du har sikkert hørt fra mange at det er bra for babyen din å ligge på magen – og det med god grunn. Det er ganske god trening å ligge på magen når du er baby. Nysgjerrigheten vinner og hodet løftes med muskelhjelp fra rygg og nakke. Hendene kommer i bruk når noe skal undersøkes nærmere (og puttes i munnen). Etter hvert er det også fra magestillingen at babyen din lærer å holde sin egen vekt og begynner å krype og krype. 

Så baby på magen er bra. Kryss av.

Men det er selvfølgelig også deilig å hvile seg på ryggen. Det er ikke noe galt med det. I denne forbindelse har mange familier med små barn nytte av en aktivitetsstativ, som er med på å avgrense rommet som barnet må forholde seg til når det ligger på rygg. Barneergoterapeut Ann Helene Kristensen sier at ryggstøtten har sin berettigelse – også i et sansemotorisk utviklingsperspektiv:

«Vi forkynner at babyen skal ligge mye på magen. Men for å kunne rulle fra rygg til mage er det en forutsetning at babyen har balansen i ryggleie. Å ligge på ryggen og se opp og ut til sidene bidrar til å styrke ryggleie.»

På denne måten kan aktivitetsstativet med ulike oppheng brukes til å styrke sansemotorikken til de aller minste. 

Barneergoterapeutens tips til sanselek med aktivitetsstativ

Det kan være fristende å stappe alle favorittlekene dine på aktivitetsstativet. Pang farger og hele pivoten. Med mindre du er den minimalistiske og fargekoordinerte typen. Begge deler er bra så lenge babyen din er fornøyd. 

Men hvis du ønsker å bruke tid på aktivitetsstanden litt mer bevisst i forhold til sanseutvikling, kan du ifølge Ann Helene med fordel nøye deg med en enkelt leke eller to på aktivitetsstativet om gangen:

"På den måten kan du kontrollere babyens oppmerksomhet og kroppsposisjon under stativet ved å skyve leken frem og tilbake på pinnen."

3 sanseleker for barn

Ann Helene er sprudlende av gode ideer til hva du kan gjøre selv hjemme, for å styrke barnets naturlige evne til sansebearbeiding. Du bruker sannsynligvis allerede mange av de beste sansespillene hjemme, som den mest naturlige tingen i verden. 

Det burde bare ikke være nok et vanskelig prosjekt – det beste er faktisk når den sansemotoriske treningen bare smelter sammen med naturlig lek.

Her får du barneergoterapeutens topp 3 sansespill for barn:

Tumletoppen

Den evige klassikeren. Du kjenner det kanskje fra lekeplassen eller treningsstudioet da du var barn. Noen kaller det tommelen opp – også et godt navn. 

Men tumletoppen gir ikke bare gale barn. Den kan gjøre mer enn det. Trommeltoppen stimulerer barnets vestibulære sans – også kalt labyrintsansen. Ja, kjært barn kan ha mange navn. Vi kan også bare kalle det sans for balanse. Det er sansen som sørger for at hjernen vet når den skal plassere kroppen – både vertikalt, horisontalt og diagonalt. 

En godt stimulert balansefølelse gir i utgangspunktet bedre balanse – moro nok. I neste omgang har det en positiv effekt på både konsentrasjon, språkutvikling og synssans. 

Så tumletoppen er en hit – både da pappa var gutt og nå. Med Ann Helenes ord, noen ting har bare kommet for å bli fordi det fungerer. Det er slik det er.

Sansebolde

Ballen er sannsynligvis en universell leke. For både barn og voksne i virkeligheten. Primært til lek og idrett, men også til sansemotorisk trening. 

Sanseballer og massasjeballer kommer i en mengde størrelser, former og farger. Baller med forskjellig tekstur og vekt kan i utgangspunktet hjelpe barnet ditt med å avkode forskjellige overflater. Så langt så bra.

Det er den taktile sansen som stimuleres her. I dagligtale: Berøringssansen.

Når du bruker en massasjeball på kroppen, hjelper du barnet ditt med å definere og avgrense hvor kroppen går til og resten av verden begynner. Uten tvil et godt utgangspunkt å ha.

Løpesykkelen

Vi kommer ikke utenom løpesykkelen. Ifølge Ann Helene er det en hit i hele småbarnsalderen og mer til:

«Så snart barnet ditt kan gå stabilt, anbefaler jeg å tilby dem den første lille firehjulede treningssykkelen. Når barnet blir større, kan du erstatte sykkelen med en større utfordring.»

Små barn har av natur ikke en spesielt velutviklet sans for muskel-ledd (nerdete typer kan si proprioseptiv sans, men vi holder oss til det vi kan uttale). Den underutviklede muskelsansen kommer til uttrykk i den klønete måten små barn beveger seg på. 

Det er nesten ikke noe søtere enn små barn som slett ikke fatter hvor deres egen kropp er i forhold til omgivelsene. Men det er selvfølgelig ikke så sjarmerende om det fortsetter slik inn i voksen alder.

Heldigvis stimuleres muskel-leddsansen ganske naturlig i takt med barnets evne til å krype, stå og gå. Det kommer sakte men sikkert mer og mer kroppskontroll. Men all bevegelse hjelper. Så opp på løpesykkelen og av gårde.

Se barneergoterapeut Ann Helene Kristensens video om løpesykler for småbarn:


Skriv en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.