Den gode guiden om ull for barn

Ull er en favoritt i mange barnefamilier og med god grunn. Ull er et naturprodukt med helt spesielle egenskaper og det finnes mange fine typer ull på markedet som ikke riper eller ser matt ut.

Denne ullguiden gir deg innsikt i de vanligste ulltypene. Du vil lære mer om hvordan du best vasker og vedlikeholder ullen. Sist men ikke minst snakker vi om hvordan ull kan gi bedre søvn.

Flere typer ull - hva skal jeg velge?

Er du på jakt etter ull til barna vil du garantert støte på ulike typer ull. Kan den ene være like god som den andre? Finn svaret her, hvor vi gjennomgår de mest brukte ulltypene.

Hva er merinoull?

Merinoull kommer fra merinosauen. Merinoull er spesielt kjent for å ikke skrape, slik enkelte typer ull ellers kan gjøre. Allerede der er det den perfekte ullen til undertøy, T-skjorter og lignende. 

Den tette og korte ullen med tynne fibre er ekstra myk og slitesterk. Derfor bruker vi ofte merinoull til hverdags. Den kan holde på noe og da er den fin å ha på seg. 

Hva er kashmirull?

Cashmere ull er den eksklusive ullen. Den kommer fra geiter i Himalaya og er ettertraktet over hele verden. 

Kashmirull er en veldig fin, myk og ripefri ull, men den er også skjør. Derfor er den ikke til daglig bruk. 

Hva er alpakkaull?

Som navnet tilsier kommer alpakkaull fra en alpakka – dyret fra Andesfjellene som er litt som en lama. 

Alpakkaull er spesielt kjent for sine temperaturregulerende egenskaper. Det er en varmere ull som gir god mening i vintergarderoben. Den skiller seg fra de andre ulltypene ved å være lettere enn saueull og mer slitesterk enn kashmirull.

Hvordan vaske ull?

Dette er virkelig et ofte stilt spørsmål. Hvordan vasker du den ullen uten å krympe til dukkestørrelse eller ta halvannen dag med håndvask og lufttørking?

Det er riktignok ulltyper som må håndvaskes, men du kan omgå dem ved å sjekke vaskeanvisningen før du kjøper ull. Det trenger ikke være et stort prosjekt å holde ullklærne rene, men ull må håndteres med kjærlighet.

Les videre her hvis du vil vite hvordan du vasker ull på en skånsom og smart måte.

Ull med selvrensende egenskaper

Det meste av ull kan vaskes – ofte også i vaskemaskin.

Ulltøyet varer imidlertid lenger hvis du unngår å vaske det, men bare renser luften ute i fuktig vær. Ull har en naturlig selvrensende effekt, så hvis den ikke er skitten kan du enkelt friske den opp ved å henge den ut på snoren i noen timer, f.eks like etter en god regnskur, hvor fuktigheten henger i luften. 

Hvis det ikke er regn i sikte, kan du prøve å ta med ullklærne på do neste gang du dusjer og la det henge mens fuktigheten fyller rommet. Det kan også utgjøre en forskjell.

Ullprogram og ullvaskemiddel

Noen ganger må ullklærne bare vaskes, sånn er det. Heldigvis kan det meste av ull vaskes på ullprogram i vaskemaskin eller kun på 30 grader. 

Her kan du med fordel bruke ullvaskemiddel eller ullkur med lanolin, også kalt ullsjampo. Ull inneholder naturlig nok lanolin, men turen i vaskemaskinen tærer på det sakte. Derfor er det lurt å tilsette litt lanolin ved hver vask gjennom vaskemiddelet. Den bidrar til å bevare ullens naturlige egenskaper: pusteevne, fuktighetsabsorpsjon og temperaturregulering.

Har vaskemaskinen ullprogram, justeres temperaturen for deg, men begynner du å vaske ull for hånd, må du selv sørge for riktig temperatur. Gå for lunkent vann til ullvask – verken for kaldt eller for varmt.

Har du et stykke naturfarget ulltøy med flekker som ikke kan reddes, kan du prøve å dynke klærne i en kanne med sterk kaffe. Rør litt slik at fargen fordeler seg. Er du heldig vil du både kamuflere flekkene og gi klærne en moderne karamellfarge.

Ulldynen kan vaskes og lufttørkes

Når det gjelder ulldynen er det ofte nok å lufttørke, men innimellom melder behovet seg for å gi barnet dyna en tur i vaskemaskinen, det er klart. 

Vår ulldyner til baby og junior kan vaskes i vaskemaskin på 30 grader med ullvaskemiddel. De har best av å tørke ute på klessnora og skal helst ikke bankes, støvsuges eller tørkes i tørketrommel. Bare la dynen henge og ta vare på seg selv i vinden til den er helt tørr.

Arctic & Nordisk Tekstil har mange års erfaring med dyner og anbefaler å la ulldynen fordampe før du legger opp sengen om morgenen. Gi inneklimaet på soverommet en hånd, ved å snu dynen til side om morgenen slik at nattesvetten fra kroppen fordamper. Hvis du fortsatt lufter, kan du kaste dynen opp i vinduskarmen, slik at den får litt ekstra frisk luft. 

En dyne som ristes og ventileres regelmessig trenger sjelden vask. Husk imidlertid å ha trekket på dynen hvis du lufttørker ute i solskinnsvær. Finullfyllet har ikke så mye godt av å bli merket i solvarmen. 

Ulldynen gir bedre søvn

Høres det for godt ut til å være sant? Bedre søvn er selvsagt en kompleks størrelse, men dynen er absolutt ikke uten betydning for hvor godt vi sover.

I følge jordmor og søvnvejleder Karen Kildahl, kroppstemperaturen må senkes en grad slik at vi kan sovne og sove godt. Derfor ligger vi og skrur som grillkyllinger på varme sommernetter. Varmen holder oss våkne selv når vi er slitne. 

En av forutsetningene for en god natts søvn er at vi ikke har det for kaldt eller for varmt. Her har ulldynen flere sterke egenskaper som bidrar til å holde en behagelig temperatur under dynen. 

Ull er et pustende materiale som leder fuktighet bort fra kroppen og hjelper til med å regulere kroppstemperaturen.

Det er spesielt viktig å tenke temperaturregulering med små barn som sover mye. Kroppstemperaturen deres reguleres ikke på samme måte som eldre barn eller voksne. Derfor trenger du en dyne som regulerer temperaturen og holder sengen tørr og varm.

Når du skal velge dyne til barnet ditt, står ofte valget mellom dun, fiber eller ull. Hva bør du velge? Vi har laget en dyneguide, som hjelper deg å velge riktig dyne til barnet ditt. 

Her kan vi godt røpe at når det gjelder temperaturregulering er ulldynen fra naturens hånd et skritt foran. Ull regulerer kulde og varme på et nivå som verken fiber eller dun kan holde tritt med. Derfor er ulldynen også et utmerket valg for helårsdyne. 

Har du en baby som sover i vokspose, må du være oppmerksom på om det blir for varmt med ulldyna i voksposen over sommeren. Helsetilsynet anbefaler å holde et ekstra øye med små barn under 1 år i forhold til temperaturregulering. Babyer beveger seg vanligvis mindre når de sover og reagerer ikke nødvendigvis selv om de får det for kaldt eller for varmt.

Det danske klimaet er foranderlig og krever oppmerksomhet. Det er her ull kommer til sin rett med evnen til å transportere fuktighet og holde kroppen tørr – både på varme sommerdager og på kalde vinternetter.


Skriv en kommentar

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.